Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/21034
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Шидловська, О. А. | - |
dc.contributor.author | Хмельницька, Юлія Олександрівна | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-10T14:44:54Z | - |
dc.date.available | 2023-02-10T14:44:54Z | - |
dc.date.issued | 2022-11-23 | - |
dc.identifier.citation | Хмельницька Ю. О. Дослідження антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу, виділеного з ґрунту : дипломна магістерська робота за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія / Ю. О. Хмельницька ; наук. кер. О. А. Шидловська ; рец. О. Охмат. – Київ : КНУТД, 2022. – 92 с. | uk |
dc.identifier.uri | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/21034 | - |
dc.description.abstract | Метою роботи є дослідження антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу, виділеного з ґрунту. В роботі було розглянуто та досліджено їхні властивості, шляхи інфікування молочнокислих бактерій фагами, а також методи для їх захисту від ураження бактеріофагами. Всі досліджувані штами бактеріофагів були отримані зі зразків харчових продуктів і зразків ґрунту, відібраних на території України та Антарктики. Дослідження показали, що найбільшого розповсюдження фаги здобули в саме молочнокислих продуктах та ґрунтах, доступних для громадського використовування. В результаті проведених експериментальних досліджень встановлено аналітичні залежності активності ураження молочнокислих бактерій, антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу. У межах роботи проаналізовано властивості бактеріофагів щодо їх виявлення на твердих середовищах, збагачення, титрування, визначення сили біоплівки, визначення кількості живих бактерій та антиадгезивної активності та проведено статистичний аналіз. Отримані залежності властивостей бактеріофагів допоможуть прогнозувати можливість зараження ґрунтів та харчової продукції бактріофагами на заводах та підприємствах на етапах виробництва, що дозволить покращити методи профілактики забруднення продукції від природних агентів. | uk |
dc.description.abstract | The purpose of the work is to study the antibacterial and antifilm-forming potential of the bacteriophage isolated from the soil. In the work, their properties, ways of infection of lactic acid bacteria with phages, as well as methods for their protection from damage by bacteriophages were considered and investigated. All studied strains of bacteriophages were obtained from food samples and soil samples collected on the territory of Ukraine and Antarctica. Studies have shown that phages are most prevalent in lactic acid products and soils available for public use. As a result of the conducted experimental studies, the analytical dependences of the activity of damage to lactic acid bacteria, the antibacterial and antifilmforming potential of the bacteriophage were established. Within the framework of the work, the properties of bacteriophages were analyzed in terms of their detection on solid media, enrichment, titration, determination of biofilm strength, determination of the number of living bacteria and anti-adhesive activity, and statistical analysis was performed. The obtained dependences of the properties of bacteriophages will help to predict the possibility of contamination of soils and food products with bacteriophages at factories and enterprises at the production stages, which will allow to improve the methods of prevention of contamination of products from natural agents. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Київський національний університет технологій та дизайну | uk |
dc.subject | антибактеріальний потенціал | uk |
dc.subject | молочнокислі бактерії | uk |
dc.subject | бактеріофаги | uk |
dc.subject | рід Lactobacillus | uk |
dc.subject | продукти харчування | uk |
dc.subject | судинні рослини | uk |
dc.subject | фаги | uk |
dc.subject | antibacterial potential | uk |
dc.subject | lactic acid bacteria | uk |
dc.subject | bacteriophages | uk |
dc.subject | genus Lactobacillus | uk |
dc.subject | food products | uk |
dc.subject | vascular plants | uk |
dc.subject | phages | uk |
dc.subject | LAB | uk |
dc.title | Дослідження антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу, виділеного з ґрунту | uk |
dc.title.alternative | Investigation of antibacterial and antifilm-forming potential of bacteriophage isolated from soil | uk |
dc.type | Дипломний проект | uk |
local.contributor.altauthor | Khmelnytska, Yulia | - |
local.subject.faculty | Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій | uk |
local.subject.department | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра | uk |
local.subject.method | 1 | uk |
local.diplom.group | МгБТ-21 | uk |
local.diplom.target | Метою роботи є дослідження антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу, виділеного з ґрунту. | uk |
local.diplom.object | Об’єкт дослідження – бактеріофаг, виділений з ґрунту на території України (з ґрунту клумби Святошинського району з під рослини гортензії – Hydrangea spp.). | uk |
local.diplom.predmet | Предмет дослідження – аналіз антибактеріального та протиплівкоутворювального потенціалу бактеріофагу, виділеного з ґрунту. | uk |
local.diplom.method | Методи дослідження, що використані в роботі: спостереження, аналіз, узагальнення, біологічні, мікробіологічні, статистичні методи. | uk |
local.diplom.okr | Магістр | uk |
local.diplom.speciality | 162 Біотехнології та біоінженерія | uk |
local.diplom.program | Біотехнологія високомолекулярних сполук | uk |
local.contributor.altadvisor | Shydlovska, Olga | - |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ) Магістерський рівень |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Dyplom162_Khmelnytska_Shydlovska.pdf | 4,14 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.