Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/22925
Назва: Виділення та ідентифікація молочнокислих бактерій з кисломолочних продуктів
Інші назви: Isolation and identification of lactic acid bacteria from dairy products
Автори: Зелена, Любов Борисівна
Невмивака, Сабріна Сергіївна
Ключові слова: молочнокислі бактерії
резистентність до антибіотиків
ПЛР-аналіз
lactic acid bacteria
Lactobacillus
Enterococcus
antibiotic resistance
PCR-analysis
Дата публікації: 2022
Видавництво: Київський національний університет технологій та дизайну
Бібліографічний опис: Невмивака С. С. Виділення та ідентифікація молочнокислих бактерій з кисломолочних продуктів : дипломна магістерська робота за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія / С. С. Невмивака ; наук. кер. Л. Б. Зелена ; рец. І. О. Грецький. – Київ : КНУТД, 2022. – 69 с.
Короткий огляд (реферат): В дипломній магістерській роботі розглянуто існуючі та нові способи виділення та ідентифікації молочнокислих бактерій, проаналізовано їх недоліки та переваги. Проведено аналіз умов, при яких відбувається виділення бактерій та методи і засоби, за якими їх можна ідентифікувати. Наведено результати власних досліджень із застосуванням методів кількісного та якісного аналізу продуктів харчування. Для оцінки різноманіття мікроорганізмів, наявних у відібраних зразках молока, кефіру та сметани, а також для детекції, ідентифікації та аналізу молочнокислих бактерій у дослідженні були використанні методи мікробіологічного та цитологічного аналізу, ампліфікація з родо- та видоспецифічними праймерами, метод кількісної ПЛР. Отримані результати виявили, що за кількісними показниками найбільше мікроорганізмів міститься у сметані, найменше – у молоці. Аналіз антагоністичної активності та резистентності до антибіотиків показав, що всі відібрані молочнокислі бактерії були чутливими до антибіотиків, а половина штамів проявила антагоністичну активність по відношенню до патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. ПЛР-аналіз показав, що відібрані штами відносяться до родів Lactobacillus i Enterococcus, а абсолютна кількість останніх у молоці, кефірі та сметані не відрізняється.
In the diploma master's work the existing and new methods of isolation and identification of lactic acid bacteria are considered, their disadvantages and advantages are analyzed. The conditions under which bacteria are isolated and the methods and means by which they can be identified are analyzed. The results of own research with the use of methods of quantitative and qualitative analysis of food products are presented. To evaluate the microorganisms’ diversity presented in the selected samples of milk, kefir and sour cream, as well as to detect, identify and analyze lactic acid bacteria, the methods of microbiological and cytological analysis, amplification with genus- and species-specific primers, quantitative PCR were used in the research. The results obtained revealed that the highest number of microorganisms were in sour cream, the lowest were in milk according to the quantitative values. Analysis of antagonistic activity and antibiotic resistance showed that all selected lactic acid bacteria were sensitive to the antibiotics and a half of the strains demonstrated antagonistic activity against pathogenic and relatively pathogenic microorganisms. PCR-analysis showed that the selected strains belonged to Lactobacillus and Enterococcus genera, and an absolute number of the latter in milk, kefir and sour cream was not differ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/22925
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
Розташовується у зібраннях:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Магістерський рівень

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplom162_Nevmyvaka_Zelena.pdf673,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.