Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24924
Назва: | Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України |
Інші назви: | Institutional factors and their influence on the development of hotel and restaurant business in Ukraine |
Автори: | Моргулець, О. Б. Коробкіна, М. Р. Вофсі, П. В. |
Ключові слова: | інституційні чинники готельно-ресторанний бізнес індустрія гостинності державне регулювання розвиток управління послуги institutional factors hotel and restaurant business hospitality industry state regulation development management services |
Дата публікації: | 25-лип-2023 |
Бібліографічний опис: | Моргулець О. Б. Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України [Електронний ресурс] / О. Б. Моргулець, М. Р. Коробкіна, П. В. Вофсі // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 53. – С. 1-8. – Режим доступу: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2688 |
Source: | Економіка та суспільство Economy and Society |
Короткий огляд (реферат): | Готельно-ресторанне господарство являє собою складну індустрію, на яку впливає багато чинників. Інституційні чинники мають визначальне значення для розвитку економіки. Основна мета цих чинників полягає у створенні сприятливого середовища для функціонування та розвитку галузей. Дослідження впливу інституційних чинників на розвиток готельного-ресторанного бізнесу має велике значення, оскільки дозволяє зрозуміти, які з них мають позитивний, а які негативний вплив на розвиток галузі. Недостатня увага до інституційних чинників розвитку готельно-ресторанного бізнесу може мати серйозні наслідки для економіки галузі, а також призвести до нестабільності на ринку праці та відтоку капіталу з країни. Це дослідження дає важливі висновки для управління розвитком індустрією гостинності, в цілому, та підприємством готельно-ресторанного бізнесу, зокрема, прийняття рішень щодо інвестування та розширення бізнесу, покращення якості обслуговування та посилення конкурентних переваг. Hotel and restaurant economy is a complex industry that is influenced by many factors. The development of hotel and restaurant business directly depends on institutional factors that affect all areas of the industry. Institutional factors are of decisive importance for economic development. The main purpose of these factors is to create a favorable environment for the functioning and development of industries. The study of the influence of institutional factors on hotel and restaurant business development is greatly important. That allows us to understand which of them have a positive and which have a negative impact on the industry development. Insufficient attention to the institutional factors of development of hotel and restaurant economy can have serious consequences for the economy of this industry, and lead to instability in the labor market and a capital outflow from the country. This study provides important findings for managing hospitality industry development in general, and hotel and restaurant business enterprises in particular. It helps to make decisions about investment and business expansion, improving service quality and strengthening competitive advantages. The purpose of the study is to find ways to improve the institutional factors of hotel and restaurant business development through research and analysis of their impact on the development of the industry and enterprises of the hotel and restaurant industry, in particular, in the conditions of the war and post-war situation in Ukraine. The object of the study is the institutional processes of hotel and restaurant business development. The subject of the study is the effectiveness of modern institutional factors and their influence on the development of the hotel and restaurant business in Ukraine. The conducted research is based on the use of scientific approaches and methods, namely: a dialectical approach to the analysis and understanding of the essence of institutional factors in the development of the hotel and restaurant business; method of generalizations – to clarify the definition of the concept of institutional factors; methods of analysis and synthesis, logical and system-structural analysis – to assess the consequences of the influence of institutional factors on the development of the hotel and restaurant business; analytical method, concretization, abstraction - for the development of proposals for the improvement of institutional factors and the formation of conclusions. |
DOI: | 10.32782/2524-0072/2023-53-62 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24924 |
Faculty: | Факультет культурних і креативних індустрій |
Department: | Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу |
ISSN: | 2524-0072 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації (статті) Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу (ТГРБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Моргулець_Економіка_та_суспільство_53_2023.pdf | 294,8 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.