Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25046
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Бондаренко, Світлана Михайлівна | - |
dc.date.accessioned | 2023-11-11T17:08:55Z | - |
dc.date.available | 2023-11-11T17:08:55Z | - |
dc.date.issued | 2023-09-26 | - |
dc.identifier.citation | Бондаренко С. М. Відповідальне споживання та виробництво в умовах сталого розвитку (на прикладі легкої промисловості) [Електронний ресурс] / С. М. Бондаренко // Економіка та суспільство. – 2023. – № 55. – С. 1-9. – Режим доступу: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2910 | uk |
dc.identifier.issn | 2524-0072 (online) | uk |
dc.identifier.uri | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25046 | - |
dc.description.abstract | Відповідальне споживання та виробництво – це шлях до сталого розвитку суспільства, порятунку планети від екологічної катастрофи. Біотехнології на підприємствах легкої промисловості дозволяють виготовляти матеріали для верху і низу взуття із нетрадиційної сировини. Для України як сільськогосподарської країни напрям біотехнологій є перспективним, так як дасть змогу не викидати відходи сільскогосподарської продукції, а використовувати їх у легкій промисловості. Найбільш доцільними методами екологізації управління якістю на підприємствах легкої промисловості є впровадження системи бережливого виробництва плюс шість сигма, що відносяться до превентивних методів екологізації. Серед інформаційно-аналітичних методів екологізації управління якістю необхідно виділити добровільну сертифікацію продукції та систем управління, моніторинг та аудит стану довкілля. Ліквідаційно-відновлювальний напрям екологізації управління якістю представлено такими методами як утилізація та переробка відходів, методи фрісайклінгу, апсайклінгу, ресайсклінгу, даунсайклінгу. | uk |
dc.description.abstract | Responsible consumption and production is the way to sustainable development of society, saving the planet from environmental catastrophe. For the fashion industry, the most significant from the point of view of achieving sustainable development are the improvement of product quality, the use of modern materials and biotechnologies, free-cycling, up-cycling, recycling, creation and certification of environmental management systems, and the greening of quality management. Today, the modern consumer pays attention to such aspects as the conditions of product manufacturing and the manufacturer's compliance with the policy of sustainable development, which includes: the impact of production on the environment, social responsibility of the manufacturer, proper working conditions of employees, compliance with business ethics, etc. Humanity's responsibility to the environment is when people consume moderately, while the quality of life increases, and manufacturers do not increase the volume of production of goods and use environmentally friendly technologies. Smart clothes, invisible clothes, children's clothes that grow with children are modern eco-trends in the fashion industry that require development and support from both the state and the entire society. Artificial intelligence is used to forecast fashion trends and increase production efficiency. Biotechnologies make it possible to produce artificial leather and other materials for the upper and lower of shoes from non-traditional raw materials – technical milk, mushroom roots, beet pulp, carrots, banana peels, etc. For Ukraine, as an agricultural country, the direction of biotechnology is promising, as it will make it possible not to throw away agricultural waste, but to use it in the fashion industry. The most appropriate methods of environmentalization of quality management at enterprises of the fashion industry are the implementation of the lean production system plus the six sigma method, which refer to preventive methods of environmentalization. Voluntary certification of products and management systems, monitoring and auditing of the state of the environment should be highlighted among the information and analytical methods of environmentalization of quality management. The liquidation-restorative direction of environmentalization of quality management is represented by such methods as utilization and processing of waste, methods of free-cycling, up-cycling, recycling, down-cycling. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.subject | відповідальне споживання | uk |
dc.subject | відповідальне виробництво | uk |
dc.subject | біотехнології | uk |
dc.subject | екологізація управління якістю | uk |
dc.subject | фрісайклінг | uk |
dc.subject | апсайклінг | uk |
dc.subject | ресайклінг | uk |
dc.subject | система екологічного управління | uk |
dc.subject | responsible consumption | uk |
dc.subject | responsible production | uk |
dc.subject | biotechnologies | uk |
dc.subject | environmentalization of quality management | uk |
dc.subject | free-cycling | uk |
dc.subject | up-cycling | uk |
dc.subject | recycling | uk |
dc.subject | environmental management system | uk |
dc.title | Відповідальне споживання та виробництво в умовах сталого розвитку (на прикладі легкої промисловості) | uk |
dc.title.alternative | Responsible consumption and production in conditions of sustainable development (on the example of the fashion industry) | uk |
dc.type | Article | uk |
local.contributor.altauthor | Bondarenko, Svitlana | - |
local.subject.section | Економіка, фінанси, менеджмент | uk |
local.source | Економіка та суспільство | uk |
local.source | Economy and Society | uk |
local.subject.faculty | Факультет управління та бізнес-дизайну | uk |
local.identifier.source | Видання України | uk |
local.subject.department | Кафедра управління та смарт-інновацій | uk |
local.identifier.doi | 10.32782/2524-0072/2023-55-100 | uk |
local.identifier.uri | https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2910 | uk |
local.subject.method | 1 | uk |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації (статті) Кафедра управління та смарт-інновацій (УСІ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2910-Текст-статті-2820-1-10-20231108-1.pdf | 292,66 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.