Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25676
Назва: Біогенний синтез наночасток міді за допомогою Saccharomyces cerevisiae та дослідження їх біологічних властивостей
Інші назви: Biogenic synthesis of copper nanoparticles using Saccharomyces cerevisiae and study of their biological properties
Автори: Шидловська, О. А.
Лозко, Софія Миколаївна
Ключові слова: нанотехнології
наночастки
мідь
активність
біосинтез
дріжджі
nanotechnology
nanoparticles
copper
activity
biosynthesis
yeast
Saccharomyces cerevisiae
Дата публікації: 24-лис-2023
Видавництво: Київський національний університет технологій та дизайну
Бібліографічний опис: Лозко С. М. Біогенний синтез наночасток міді за допомогою Saccharomyces cerevisiae та дослідження їх біологічних властивостей : кваліфікаційна робота за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія / С. М. Лозко ; наук. кер. О. А. Шидловська ; рец. І. М. Волошина. – Київ : КНУТД, 2023. – 83 с.
Короткий огляд (реферат): Дана кваліфікаційна робота присвячена дослідженню біогенного синтезу наночастинок міді з використанням Saccharomyces cerevisiae та їх біологічних властивостей. Вивчення методів отримання наночасток міді набуло особливого значення завдяки швидкому розвитку галузі нанотехнологій та перспективам широкого застосування цього металічного елементу в промисловості та медицині. Мідь демонструє унікальні властивості, зокрема антибактеріальну дію, що робить її перспективним наноматеріалом. У даній роботі пропонується метод біосинтезу наночасток міді за допомогою штамів Saccharomyces cerevisiae Y-530 та Y-1995. Оцінка їх біологічних властивостей, зокрема здатності впливати на розвиток різних бактерій та їх адгезивну здатність вказує на потенційну можливість використання наночасток міді як антибактеріальних агентів. Екологічно чистий підхід біосинтезу наночасток міді з використанням Saccharomyces cerevisiae має перспективи для подальшого розвитку, а майбутні дослідження зможуть повністю розкрити потенціал цього інноваційного напрямку.
This qualification work is devoted to the study of the biogenic synthesis of copper nanoparticles using Saccharomyces cerevisiae and their biological properties. The study of methods for obtaining copper nanoparticles has gained special importance due to the rapid development of nanotechnology field and the prospects for wide application of this metallic element in industry and medicine. Copper exhibits unique properties, in particular antibacterial action, which makes it a promising nanomaterial. This paper proposes a method of biosynthesis of copper nanoparticles using Saccharomyces cerevisiae strains Y-530 and Y-1995. Evaluation of their biological properties, in particular, the ability to influence the development of various bacteria and their adhesiveness indicates the potential use of copper nanoparticles as antibacterial agents. The environmentally friendly approach of copper nanoparticles biosynthesis using Saccharomyces cerevisiae has prospects for further development, and future research will be able to fully reveal the potential of this innovative direction.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25676
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
Розташовується у зібраннях:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Магістерський рівень

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplom162_Lozko_Shydlovska.pdf20,04 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.