Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
                
    
    https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31582| Назва: | Підходи до забезпечення якості та безпечності харчової продукції у закладах харчування | 
| Інші назви: | Approaches to Ensuring the Quality and Safety of Food Products in Catering Establishments | 
| Автори: | Семенюк, Лариса Леонтіївна Бровенко, Тетяна Вікторівна Удод, Артем Вергелес, Олександр | 
| Ключові слова: | міжнародні стандарти заклади харчування критичні точки контролю НАССР | 
| Дата публікації: | 10-чер-2025 | 
| Бібліографічний опис: | Бровенко Т. Підходи до забезпечення якості та безпечності харчової продукції у закладах харчування / Т. Бровенко, Л. Семенюк, А. Удод, О. Вергелес // Здоров’я людини і нації. – 2025. - № 3(2). – С. 66-80. | 
| Source: | Здоров’я людини і нації | 
| Короткий огляд (реферат): | Безпечність харчових продуктів є однією з найважливіших складових якості продукції закладів харчування. На основі теоретичного аналізу у сфері забезпечення якості та безпечності харчових продуктів у закладах харчування встановлено, що впровадження сучасних підходів до менеджменту, зокрема інтеграція міжнародних стандартів Codex Alimentarius та ISO 22000 :2018 у поєднанні з дотриманням принципів системи НАССР, є об’єктивною необхідністю. Такий підхід розглядається як ефективний механізм вирішення актуальних проблем якості та безпечності харчової продукції. Стаття спрямована на дослідження практичних підходів до забезпечення якості і безпечності харчової продукції в закладах харчування. Визначено принципи HACCP в закладах харчування відповідно до міжнародних нормативних документів, зокрема Codex Alimentarius та стандартів, які гармонізовані з ним, зокрема ISO 22000 : 2018. У результаті проведеного аналізу визначено низку критичних точок контролю (КТК), що мають важливе значення для забезпечення безпечності харчових продуктів, зокрема приймання сировини, інгредієнтів, напівфабрикатів; зберігання продуктів у замороженому та охолодженому вигляді; терміни зберігання; пакування та холодне зберігання готового продукту. Для кожної КТК розроблені чіткі протоколи НАССР, встановлено критичні межі, періодичність моніторингу, а також коригувальні дії, які передбачають оперативну реакцію у випадках відхилення від критичних меж: повторне вимірювання, маркування продукції, списання, встановлення причин і заходи запобігання їхньому повторенню, інформування відповідальних осіб. | 
| DOI: | 10.31548/humanhealth.2.2025.66 | 
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31582 | 
| Faculty: | Навчально-науковий інститут культури і креативних індустрій | 
| Department: | Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу | 
| ISSN: | 2786-8974 | 
| Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації (статті) | 
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| Бровенко+Семенюк.pdf | 978,84 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити | 
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
