Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9782
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГалавська, Людмила Євгеніївна-
dc.contributor.authorАнтонюк, Наталя Олексіївна-
dc.contributor.authorБатрак, Олександра Анатоліївна-
dc.date.accessioned2018-10-04T10:24:33Z-
dc.date.available2018-10-04T10:24:33Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationГалавська Л. Є. Дослідження споживних властивостей двошарового трикотажу білизняного призначення / Л. Є. Галавська, Н. О. Антонюк, О. А. Батрак // Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки. – 2018. – № 1 (257). – С. 162-168.uk
dc.identifier.issn2307-5732uk
dc.identifier.urihttps://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9782-
dc.description.abstractМетою даної роботи є розробка двошарового трикотажу та дослідження його споживних властивостей. Для досягнення поставленої мети застосовано методи аналізу та синтезу науково-технічної та патентної літератури у сфері виготовлення трикотажних полотен для термобілизни та стандартизовані методи дослідження капілярності та повітропроникності текстильних матеріалів. Розроблені зразки полотен з поєднанням різних видів сировини. Проаналізовано властивості сировини для виготовлення термобілизни. Визначено споживчі властивості виготовлених зразків полотен. Виявлено, що поєднання натуральних матеріалів з синтетичними поєднує в собі властивості збереження тепла і відведення надлишкової вологи з поверхні шкіри.uk
dc.description.abstractThe goal is to develop two-layer knitwear and study its consumer properties. To achieve this goal, we have studied scientific, technical and patent literature in the field of manufacturing of knitted fabrics for the underwear. Standard methods were used to study the capillarity and air permeability of textile materials. Fabrics with a combination of different types of raw materials have been developed. Two-layer culinary fabric with pressing of the layers by the main threads was selected as the knitwear structure for manufacturing the functional underwear. This structure makes it possible to obtain a knitted fabric with a clear disticntion of functional layers. A multifilamentary polyester thread with improved capillary capacity is used as the raw material of the hydrophobic layer. For the face layer, cotton and bamboo yarn were used. To compare the properties of moisture loss, polyester threads were also used in the face layer. The consumer properties of fabricated samples are determined. It is established that combination of natural materials with synthetic ones provides the properties of maintaining heat and removing excess moisture from the skin surface. The received results of research testify that it is advisable to use two-layer knitted fabrics (that contain natural raw material in an external layer) for manufacturing functional underwear for the autumn-winter season. The heat-saving of such fabrics will be higher than in fabrics produced only from synthetic raw materials. At the same time, the capillarity of layers in two-layer bicomponent knitwear is different. The inner layer of synthetic raw material has a lower capillarity than the outer layer made of natural raw materials. This fact explains why the inner layer of underwear remains dry. Moisture from the inner layer is transferred to the outer layer. The outer layer absorbs it with subsequent evaporation. It is commonly known that if moisture is absorbed by the textile material, then thermal conductivity of such material will be higher. Since the inner layer of bicomponent knitwear does not absorb moisture, but only transfers it to the outer layer, the human body in the underwear made from such textile material remains dry and does not become too cool.uk
dc.description.abstractЦелью данной работы является разработка двухслойного трикотажа и исследования его потребительских свойств. Для достижения поставленной цели применены методы анализа и синтеза научно-технической и патентной литературы в области изготовления трикотажных полотен для термобелья и стандартизированные методы исследования капиллярности и воздухопроницаемости текстильных материалов. Разработаны образцы полотен с сочетанием различных видов сырья. Проанализированы свойства сырья для изготовления термобелья. Определены потребительские свойства изготовленных образцов полотен. Обнаружено, что сочетание натуральных материалов с синтетическими сочетает в себе свойства сохранения тепла и отвод избыточной влаги с поверхности кожи.uk
dc.language.isoukuk
dc.subjectтермобілизнаuk
dc.subjectдвошаровий трикотажuk
dc.subjectповітропроникністьuk
dc.subjectкапілярні властивостіuk
dc.subjectтеплозбереженняuk
dc.subjectthermal clothesuk
dc.subjecttwo-layer knitwearuk
dc.subjectair permeabilityuk
dc.subjectheat preservationuk
dc.subjectcapillary propertiesuk
dc.subjectтермобельёuk
dc.subjectдвухслойный трикотажuk
dc.subjectвоздухопроницаемостьuk
dc.subjectкапиллярные свойстваuk
dc.subjectтеплосохранениеuk
dc.titleДослідження споживних властивостей двошарового трикотажу білизняного призначенняuk
dc.title.alternativeStudy of consumer properties of double-layer knitwear underwearuk
dc.title.alternativeИсследование потребительских свойств двухслойного трикотажа бельевого назначенияuk
dc.typeArticleuk
local.contributor.altauthorГалавская, Людмила Евгеньевна-
local.contributor.altauthorАнтонюк, Наталья Алексеевна-
local.contributor.altauthorБатрак, Александра Анатольевна-
local.contributor.altauthorGalavska, L. IE.-
local.contributor.altauthorAntoniuk, N. O.-
local.contributor.altauthorBatrak, O. A.-
local.subject.sectionСоціально-гуманітарні наукиuk
local.sourceВісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні наукиuk
local.sourceHerald of Khmelnytskyi national university. Technical sciencesuk
local.subject.facultyФакультет індустрії модиuk
local.identifier.sourceВидання Україниuk
local.subject.departmentКафедра технології та дизайну текстильних матеріалівuk
local.subject.method1uk
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)
Кафедра технології моди (ТМ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
(257)_2018_1_VHNU_Halavska.pdf412,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.