Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16322
Title: | Дослідження технологічних параметрів процесу формування верху взуття |
Other Titles: | Research of technological parameters of footwear moulding |
Authors: | Первая, Н. В. Андреєва, О. А. Щербань, В. Ю. |
Keywords: | натуральний шкіряний матеріал для верху взуття формування заготовки формостійкість технологічні параметри оптимізація leather for the upper the moulding the shape stability optimization of technological parameters |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Первая Н. В. Дослідження технологічних параметрів процесу формування верху взуття / Н. В. Первая, О. А. Андреєва, В. Ю. Щербань // Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки. – 2020. – № 1 (281). – С. 203-209. |
Source: | Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences |
Abstract: | З метою дослідження та оптимізації технологічного регламенту процесу формування взуттєвої заготовки на колодці вивчено вплив параметрів цього процесу на формостійкість взуття в умовах, наближених до умов реального виробництва. Для реалізації поставленої мети використано ряд методів: органолептичного оцінювання та фізико-механічного аналізу Краст, формування взуттєвої заготовки з цього натурального шкірматеріалу, математичного планування експерименту (рототабельний план Бокса для трифакторного експерименту) та статистичного оброблення експериментальних даних. Формування та формофіксацію заготовки виконували на сферичному куполі (півсфері) пластиметричного пристрою. Фактори, що впливають на формостійкість, та рівень їх варіювання, визначали на підставі відомих наукових підходів, а також технологічного регламенту формування заготовки верху взуття з натуральної шкіри в умовах сучасного взуттєвого виробництва. За результатами дослідження формостійкості шкіри за різних технологічних параметрів формування встановлено, що даний показник суттєво залежить від умов оброблення, оскільки його значення знаходяться у досить широкому (від 63 до 95 %) діапазоні. Отримано рівняння регресії у вигляді залежності формостійкості від умов оброблення під час формування заготовки верху взуття: відносної вологості матеріалу до формування (W), температури теплового впливу при фіксації форми (t), тривалості теплового впливу (τ), яке свідчить про те, що всі три фактори впливають на формостійкість. Крім того, між факторами існує певний взаємозв’язок, а високі значення параметрів не завжди забезпечують належну формостійкість. Встановлено покращення формостійкості у разі використання енергоощадного технологічного режиму формування, згідно з яким відносна вологість матеріалу заготовки до формування становить 16 %, температура повітря у сушарці – 60-65 °С, а тривалість теплового впливу – 4 хв. In order to simulate the process of forming a shoe blank on a block in real production, the influence of the technological parameters of the shoe molding process on shape stability has been investigated. In order to achieve this purpose, the following methods had been use in the work: organoleptic assessment and physic-mechanical analysis of leather, the moulding of the upper, statistical processing of experimental data and mathematical planning experiment. The moulding and the keep of shape after moulding was performed on a spherical dome (hemisphere) of the plastimetric device. The choice of a range of factors affecting the shape stability was carried out taking into account the technological regime of processing the upper of leather shoes during its molding and shaping in production conditions. The results of determining the shape stability index of the skin at various technological parameters of the molding process showed that the value of this indicator is in a fairly wide range (from 63 to 95%) and significantly depends on the processing conditions. The obtained regression equation in the form of the dependence of the shape stability on the processing conditions when molding the upper of shoe: the relative humidity of the material before molding (W), the temperature of the heat exposure during the fixation of the form (t), the duration of the heat exposure (τ) indicates that: all three factors affect shape stability; there is a certain relationship between factors; high values of technological parameters do not always provide optimal values of the indicator of shape stability. According to the results of the study, it was found that when forming the shoe upper to achieve optimal shape stability, it is enough to adhere to a more rational, energy-saving technological mode, according to which the relative humidity of the material before moulding is 16%, the air temperature in the dryer is at the level of 60-65 ° С, and the duration of the heat influence is 4 minutes. |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16322 |
Faculty: | Факультет мехатроніки та комп'ютерних технологій Факультет індустрії моди Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій |
Department: | Кафедра комп'ютерних наук Кафедра конструювання і технології виробів із шкіри Кафедра біотехнології, шкіри та хутра |
ISSN: | 2307-5732 |
Appears in Collections: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ) Наукові публікації (статті) Кафедра комп'ютерних наук (КН) Кафедра технології моди (ТМ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Щербань_(281)_2020-1-t-2-1.pdf | 562 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.