Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/3917
Title: | The properties of weft knitted fabric medical and preventive treatment action using eco-raw materials |
Other Titles: | Властивості кулірного трикотажу лікувально-профілактичної дії з еко-сировини |
Authors: | Halavska, Liudmyla Batrak, Olexandra |
Keywords: | ecological raw materials knitwear flat knitting machine hygroscopicity capillarity bamboo yarn soya yarn nettle yarn еко-текстиль екологічно безпечний трикотаж конопляна пряжа соєва пряжа кропив'яна пряжа |
Issue Date: | Aug-2016 |
Citation: | Halavska L. The properties of weft knitted fabric medical and preventive treatment action using eco-raw materials / L. Halavska, O. Batrak // IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. — 2016. — Vol. 141, No. 1. — 012013. |
Source: | IOP Conference Series |
Abstract: | A new trend in the world is the clothing production using the new types of ecological raw materials application - milk, pineapple, coconut, hemp, banana, eucalyptus, clams, corn, bamboo, soya, nettle yarn. This makes it possible to create textile materials of new generation with unique antibacterial and antiseptic properties. Such materials have a positive preventive and sometimes therapeutic effect on people, and their health. Eco-raw materials clothing is able to protect the human body from the environment harmful effects: cold, heat, rain, dust, opportunely remove from underclothing layer the steam and gases, sweat; maintain in underclothing layer the necessary microclimate for normal organism functioning. Study of knitwear consumer properties, produced with eco-materials, is an urgent task of the world vector, directed on ecological environmental protection. This paper presents the research results of hygroscopicity and capillarity weft knitted fabrics, what knitted from different types of eco-raw materials: bamboo yarn, yarn containing soybean and nettle yarn. Character of influence of the liquid raising level changes depending on the experiment time and the knitting structure is revealed. Новою тенденцією у світі є використання у виробництві одягу нових видів екологічно чистої сировини - пряжі з молока, ананасу, кокосу, конопель, банану, евкаліпта, молюсків, кукурудзи, бамбука, сої, кропиви. Це дозволяє створювати текстильні матеріали нового покоління з унікальними антибактеріальними та антисептичними властивостями. Такі матеріали мають позитивний профілактичний, а іноді і лікувальний, вплив на людину. Одяг з еко-сировини здатен захищати тіло людини від шкідливих впливів навколишнього середовища: холоду, спеки, опадів, пилу, своєчасно виводити з підодягового шару пари та гази, піт; зберігати в підодяговому шарі необхідний для нормальної життєдіяльності організму мікроклімат. Вивчення споживних властивостей трикотажу, виробленого з еко-сировини, є актуальною задачею світового вектора, спрямованого на екологічний захист навколишнього середовища. У роботі представлено результати досліджень гігроскопічності та капілярності кулірного трикотажу, виробленого з різних видів еко-сировини: бамбукової пряжі, пряжі з вмістом сої та кропив'яної пряжі. Виявлено характер зміни рівня підняття вологи в залежності від часу проведення досліду та структури трикотажу. |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/3917 |
Faculty: | Факультет індустрії моди |
Department: | Кафедра технології та дизайну текстильних матеріалів |
Appears in Collections: | Наукові публікації (статті) Кафедра технології моди (ТМ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Halavska_2016_IOP_Conf._Ser.%3A_Mater._Sci._Eng._141_012013.pdf | 900,5 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.