Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/8696
Title: Покращення споживчих властивостей трикотажного одягу за рахунок використання бамбукової сировини
Authors: Єліна, Т. В.
Дзикович, Т. А.
Шаталюк, А. С.
Keywords: bamboo
weft knitted fabrics
changes in linear dimensions after washing
skin irritation
woolen clothes
allergic to clothes
кулирный трикотаж
изменение линейных размеров после стирки
раздражение кожи
шерстяная одежда
аллергия на одежду
бамбук
кулірний трикотаж
зміна лінійних розмірів після прання
подразнення шкіри
вовняний одяг
алергія на одяг
Issue Date: 2017
Citation: Єліна Т. В. Покращення споживчих властивостей трикотажного одягу за рахунок використання бамбукової сировини [Електронний ресурс] / Т. В. Єліна, Т. А. Дзикович, А. С. Шаталюк // Технології та дизайн. - 2017. - № 4 (25).
Source: Технології та дизайн
Abstract: Мета. Дослідження властивостей трикотажу з бамбукової сировини та трикотажу, у структурі якого міститься бамбукова пряжа у поєднанні з вовняною пряжею. Розробка структури трикотажу, яка дозволяє використовувати переваги та зменшити негативні характеристики обох видів сировини. Методика. У роботі застосовані стандартні методики теоретичного аналізу та синтезу, а також методика вивчення зміни лінійних розмірів трикотажу після вологих обробок за стандартом ДСТУ ISO 5077-2001 «Матеріали текстильні. Метод вивчення змінювання лінійних розмірів після прання та сушіння». Результати. Розроблено низку структур трикотажу, у яких бамбукова сировина поєднується із іншими видами сировини на базі комбінованих та платированих кулірних переплетень. Встановлено, що поєднання вовни з бамбуком в комбінованому переплетенні дозволяє зменшити притяжку по ширині, яка притаманна бамбуковій пряжі, збільшити формостійкість, покращити теплозахистні властивості та зовнішній вигляд полотна. Розшарування вовни та бамбуку, що відбувається при використанні даного виду переплетення, перешкоджає контакту ворсинок вовни зі шкірою людини. Наукова новизна. Запропоновано нову структуру кулірного трикотажу, у складі якої поєднується два види ниток, одна з яких не контактує з тілом людини. Проведено порівняльний аналіз даної структури з іншими структурами, розробленими раніше. Визначено структуру кулірного трикотажу з вмістом бамбукової сировини, яка найкращим чином відповідає вимогам забезпечення теплового комфорту, формостійкості, попередження подразнення шкіри. Практичне значення. Розроблено структури кулірного трикотажу з двох видів сировини, один з яких розташовується тільки на лицьовому боці трикотажного одягу, а другий утворює шар трикотажу, що контактує зі шкірою людини та може виходити також на лицьовий бік. Запропоновано використання даних структур для виготовлення трикотажу з вмістом вовни та бамбуку для дітей та людей з чутливою шкірою та рекомендована заправка для його виготовлення, що дозволяє зменшити зміну лінійних розмірів після вологих обробок у порівнянні із трикотажем, виготовленим з бамбукової сировини, а також уникнути подразнення шкіри у одязі з вмістом вовняної пряжі. Визначено структуру з оптимальним набором споживчих властивостей.
Цель. Исследование свойств трикотажа из бамбука и трикотажа, в структуре которого содержится бамбуковая пряжа в сочетании с шерстяной пряжей. Разработка структуры трикотажа, которая позволяет использовать преимущества и уменьшить негативные характеристики обоих видов сырья. Методика. В работе применены стандартные методики теоретического анализа и синтеза, а также методика изучения изменения линейных размеров трикотажа после влажных обработок по стандарту ДСТУ ISO 5077-2001 «Текстиль. Метод изучения изменения линейных размеров после стирки и сушки». Результаты. Разработан ряд структур трикотажа, в которых бамбуковое сырье сочетается с другими видами сырья на базе комбинированных и платированих кулирный переплетений. Установлено, что сочетание шерсти с бамбуком в комбинированном переплетении позволяет уменьшить притяжку по ширине, которая присуща бамбуковой пряже, увеличить формоустойчивость, улучшить теплозащитным свойства и внешний вид полотна. Распределение шерсти и бамбука в структуре трикотажа, которое имеет место при использовании данного вида переплетения, препятствует контакту ворсинок шерсти с кожей человека в процессе эксплуатации. Научная новизна. Предложена новая структура кулирного трикотажа, в составе которой сочетается два вида нитей, одна из которых не контактирует с телом человека. Проведен сравнительный анализ данной структуры с другими структурами, разработанными ранее. Определена структура кулирного трикотажа с содержанием бамбуковой сырья, которая наилучшим образом соответствует требованиям обеспечения теплового комфорта, формоустойчивости, предупреждения раздражения кожи. Практическое значение. Разработаны структуры кулирного трикотажа из двух видов сырья, один из которых располагается только на лицевой стороне трикотажной одежды, а второй образует слой трикотажа, который контактирует с кожей человека и может выходить также на лицевую сторону. Предложено использование данных структур для изготовления трикотажа с содержанием шерсти и бамбука для детей и людей с чувствительной кожей и рекомендована заправка для его изготовления, что позволяет уменьшить изменение линейных размеров после влажных обработок по сравнению с трикотажем, изготовленным из бамбукового сырья, а также избежать раздражения кожи в одежде с содержанием шерстяной пряжи. Определена структура с оптимальным набором потребительских свойств.
Purpose. The study of properties of knitted fabrics and knitwear bamboo raw materials in the structure which contains bamboo yarn combined with woolen yarn. Development jersey structure that allows the benefits and reduce the negative characteristics of both types of materials. Methodology. In this research the standard methods of theoretical analysis and synthesis as well as the methods of studying changes in linear dimensions after wet treatments jersey standard GOST ISO 5077-2001 «Textile materials. The method of varying linear dimensions after washing and drying studying» are applied. Findings. In the paper a number of knitted structures in which bamboo raw materials are knitted with other filaments on the basis of combined weft knitted structures. For the selected structures the fabric samples were produced. The properties of different fabrics were examined. The using of wool with bamboo in the combined knitted structures can reduce the fabric width change, to increase shape stability, improve thermal insulation properties and appearance of the knitted clothes. Layering wool and bamboo, which is the used of this type of structure, prevents contact of fibers of wool with skin, which can cause allergic reactions. Originality. The new weft knitted structure is designed, with combination of two types of threads, one of which does not contact with the body. A comparative analysis of the structure with other structures developed earlier was realized. The knitted fabric structure containing bamboo raw materials that best meet the requirements of providing thermal comfort, shape stability, prevent skin irritation and aesthetic parameters jersey is detected. Practical value. The weft knitted structure made of two kinds of threads is designed. One of the threads is located just on the face of knitted garments and the second layer forms the inner layer in contact with human skin and can also go to the front side. The use of these structures for the production of knitwear containing wool and bamboo for children and people with sensitive skin and recommended priming for its production, which reduces the change of linear dimensions after wet treatments compared with knits made from bamboo materials, and to avoid skin irritation in clothes containing wool yarn. The structure of optimum set of consumer characteristics is chosen.
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/8696
ISSN: 2304-2605
Appears in Collections:Електронний науковий журнал «Технології та дизайн»
Наукові публікації (статті)
Кафедра технології моди (ТМ)

Files in This Item:
File SizeFormat 
td_2017_N4_08.pdf818,39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.