Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/1943
Title: | An improvement of the technology of manufacturing supple leather through enzymatic plasticizing of a structured semi-finished product |
Other Titles: | Удосконалення технології виробництва еластичних шкір при ензимній пластифікації структурованого напівфабрикату Усовершенствование технологии производства эластических кож при энзимной пластификации структурированного полуфабриката |
Authors: | Danylkovych, A. Lishchuk, V. |
Keywords: | ензимна пластифікація напівфабрикат хромового дублення шкіряний матеріал вихід площі |
Issue Date: | Aug-2016 |
Citation: | Danylkovych A. An improvement of the technology of manufacturing supple leather through elastic enzymatic plasticizing of a structured semi-finished products / A .Danylkovych, V. Lishchuk // Technology organic and inorganic substance. - 2016. - Vol. 4, № 6 (82). - P. 18-22. |
Source: | Восточно-Европейский ЖУРНАЛ передовых технологий Technology organic and inorganic substance Східно-Європейський журнал передових технологій |
Abstract: | We have developed a technology of enzymatic plasticizing of chrometanned semifinished leather with using protosubtilin G3x in the production of leather. To develop the enzymatic plasticizing technology, the used material was a semifinished product of the method of chrome tanning after a neutralization process; it had been derived from large pig hides with an average area of 180 dm2 (a weight of 6.8 kg) and cattle (heifers) with an average heavy weight of 24.3 kg. The average area of the finished leather material was 133.0 dm2 and 316.0 dm2. Enzymatic plasticizing was produced by applying protosubtilin G3x at a temperature of 54 oС. Enzymatic plasticizing of semifinished leather compared with the control technology ensures the formation of the material structure with deformation and plastic properties increased by 28.0–44.0 % and 26.0–43.0 %, respectively from hides of pigs and heavy heifers. Розроблено процес ензимної пластифікації напівфабрикату хромового дублення у технології виробництва еластичних шкір. Технології ензимної пластифікації напівфабрикату забезпечують формування шкір із підвищеними деформаційно-пластичними показниками, збільшення їх виходу за площею на 5,4–6,3 % та підвищення економічної ефективності на 1,20–1,86 і 3,35–4,45 тис. грн. відповідно для шкіри із сировини великої рогатої худоби та великих шкур свиней. Разработан процесс энзимной пластификации полуфабриката хромового дубления в технологии производства эластичных кож. Технологии энзимной пластификации полуфабриката обеспечивают формирование кож с повышенными деформационно-пластическими показателями, увеличением их площади на 5,4–6,3 % и повышением экономической эффективности на 1,20–1,86 и 3,35–4,45 тыс. грн. соответственно для кожи с сырья крупного рогатого скота и крупных шкур свиней. |
DOI: | 10.15587/1729-4061.2016.73376 |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/1943 |
Faculty: | Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій |
Department: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра |
ISSN: | 1729-3774 (print) 1729-4061 (online) |
Appears in Collections: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ) Наукові публікації (статті) Кафедра технології моди (ТМ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
D a n y l k o v y c h.pdf | 554,6 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.